Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от

...
Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от
Коментари Харесай

НАП е отписала 10 млрд. лв. задължения на фирми от 2017 г. насам

Националната организация за приходите е отписала близо 10 милиарда лева от компании с големи задължения (над 5000 лева.) към фиска, разгласи служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в МФ в петък. Той уточни, че най-големият дебитор има дълг в размер на 150 млн. лева, като имало и много компании със отговорности от порядъка на 50 млн. лв..  " Част от тези задължения са мъчно събираеми, само че друга част са на работещи предприятия и би трябвало да бъдат събрани ", означи Василев и добави, че първите 100 компании в листата с длъжници дължат над 2 милиарда лв.. 

Според него картината е много притеснителна, защото става дума за редовно несъбиране на данъчни отговорности и надзор от страна на Национална агенция за приходите. Натрупани са и големи дефицити в системата посредством отбягване на заплащане.

" От през днешния ден започваме систематична работа по решение на тези проблеми, тъй като в случай че страната не си събере отговорностите, няма да има средства нито за пенсии, нито за обучение и опазване на здравето ", акцентира министърът на финансите.

Той заяви, че стартира план по електронно фактуриране за компаниите, тъй че фактурите да не се предават в Национална агенция за приходите в период от 14 дни след приключването на месеца, а в действително време. МФ вкарва и предрегистрационен надзор на компаниите, регистрирани по ДДС, по този начин още при регистрацията да се открива кои компании са рискови и кои са основани само за източване на Данък добавена стойност. Засилва се и общественият надзор върху компаниите, получатели на публични поръчки, която ще включва инспекция от Национална агенция за приходите на огромните получатели. 

" Основната ни задача в идващите два месеца е да усъвършенства работата на приходните организации, с цел да подобрим приходите в бюджета ", акцентира 

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР